Joachim Eijlander

Over Nikolai Kittel

Nikolai Fernandovich Kittel werd in 1805 (of 1806) als Oostenrijker in St. Petersburg geboren. Als tiener ging hij in de leer bij de vioolbouwer Nevall in St. Petersburg. Na vijf jaar behaalde hij zijn gezellen-diploma, in 1825. Tien jaar later kreeg hij de officiële titel "instrumentenbouwer aan het hof van de Tsaar". Zijn atelier bevond zich in het hart van de stad aan de statige Nevsky Prospekt.

Hoewel hij weinig onderricht had gekregen in het bouwen van strijkstokken, bleek hij hiervoor al snel een fenomenaal talent te hebben. Hoewel hij dus niet speciaal getraind was in het maken strijkstokken, is in zijn werk wel de invloed te merken van F.X. Tourte, de illustere stichter van de Franse traditie van de grote meesters van de strijkstokkenbouw.

Hij is waarschijnlijk de allereerste die in de slof van de strijkstok (het gedeelte dat in de hand ligt tijdens het strijken) het "Parijse oogje", een parelmoer oogje in een edelmetalen ring heeft gemaakt. Dit heeft Tourte tijdens zijn leven nog niet gedaan,  maar latere bouwers in Parijs wel.

St. Petersburg was een welvarende stad met een bloeiend muziekleven. De vioolvirtuozen Henri Vieuxtemps en Henryk Wieniawsky hebben er jarenlang geleefd en les gegeven, en waren met grote zekerheid zijn klanten. Hij kon zo ideeën opdoen voor zijn eigen strijkstokken als hij hun stokken in zijn atelier te zien kreeg, of de stokken van de andere uitstekende Petersburgse hofmusici. Pas in 1858 ging hij voor het eerst en laatst naar het buitenland op reis naar Frankrijk. Hij zorgde dat zijn zoon vioolbouw in Mirecourt kon gaan studeren.

In 1868 overleed Kittel. De prachtige strijkstok waarmee ik, tot mijn grote dank in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds, speel is waarschijnlijk in de laatste jaren van zijn leven gemaakt.

Bronnen:
Dr. A. Lim, strijkstokkenkenner en verzamelaar
K.Grünke, J.P.Gabriel, Y.Chin: "The bows of Nikolai Kittel"
Darling Publications, Köln 2011

Over mijn cello

De cello die ik mag bespelen is gebouwd in 1870 door Gaetano Chiocchi, gemaakt op het toppunt van zijn kunnen.
Lees meer
 

Over mijn strijkstok

De prachtige strijkstok waarmee ik speel is gemaakt door Nikolai Kittel, waarschijnlijk in de laatste jaren van zijn leven.
Lees meer