Joachim Eijlander

Over Gaetano Chiocchi

Gaetano Chiocchi (1814-ca1881) stamde uit een voorname familie te Monselice nabij Padua, waar hij in 1814 werd geboren. Hij was een eclectische man: hij studeerde eerst filosofie en geneeskunde en leerde daarnaast goed viool en fagot spelen. Hij was ook politiek geëngageerd. Ooit zat hij een half jaar in de cel wegens deelname aan een revolutionaire beweging en soms zijn er nog politieke commentaren van zijn hand aan de binnenkant van zijn violen te lezen. Hij was fagottist in het muziekkorps van de Oostenrijkse infanterie maar zijn aandacht kwam steeds meer bij de muziek te liggen.

In 1844 werd hij muziekdirecteur van het ballettheater van Padua. Hij ontmoette er misschien de toonaangevende vioolbouwer Giuseppe Ceruti, die hem voor de vioolbouw interesseerde. Toch was Gaetano Chiocchi, hoewel hij ook bij verschillende ateliers ideeën verzamelde, waarschijnlijk autodidact. Grote vioolbouwers uit het verleden als Stradivari en Maggini inspireerden en prikkelden hem. Hij begon met het signeren van zijn instrumenten op vijfenveertigjarige leeftijd in 1858. In totaal maakte hij zo'n vijftig uitstekende instrumenten.

De cello die ik in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds mag bespelen, is gebouwd in 1870, gemaakt op het toppunt van zijn kunnen.

Bronnen:
Dictionnaire universel des Luthiers, René Vannes, Paris 2003
Die Geigen- und Lautenmacher vom Mittelalter bis zur Gegenwart, Wilhelm v. Lütgendorf, Tutzing 1975
Universal dictionary of violin and bow making,
William Henley,1973(Cyril Woodcock)
Liuteria Italiana 1860-1960, a century of Italian Violinmaking, 1995


Over mijn cello

De cello die ik mag bespelen is gebouwd in 1870 door Gaetano Chiocchi, gemaakt op het toppunt van zijn kunnen.
Lees meer
 

Over mijn strijkstok

De prachtige strijkstok waarmee ik speel is gemaakt door Nikolai Kittel, waarschijnlijk in de laatste jaren van zijn leven.
Lees meer